i Bøger

David Brooks – ‘How to Know a Person’

Under gårdagens tur til København havde Lokaltog meget venligt og generøst valgt at erstatte togene med togbusser. Det var lidt af en gave. Dels gav det mig mulighed for at sidde dejligt tæt på fremmede mennesker (intet forsøder tilværelsen mere end at sidde ved siden af en ryger), dels gav det mig ekstra tid til at få læst i nogen af mine bøger.

En række af mine kolleger gav mig i mandags to bøger, jeg længe har ønsket mig: David Brooks – ‘How to Know a Person’ og Alexandra Hudson – ‘The Soul of Civility’. Det var en farvel-goddag gave i anledningen af at jeg har skiftet stilling, og de havde tilmed lavet en hel lille ceremoni og indkaldt mig til et falsk møde (som jeg i retrospekt nok burde have gættet var uautentisk, for det var indiskutabelt en noget besynderlig dagsorden). Jeg blev ganske rørt, faktisk, og jeg ved ikke helt om jeg fik formidlet min glæde og taknemmelighed ordentligt til dem, jeg bliver altid perpleks når jeg er i centrum. Men glad blev jeg ikke desto mindre. De havde jo ikke behøvet at gøre noget ud af mig; det er kun et internt stillingsskifte fra en afdeling til en anden, i praksis flytter jeg blot en etage op, og jeg kan (og vil) stadig genere mine tidligere kontormakkere non-stop via Teams.

Og måske det alt i alt er en fin indflyvning til David Brooks bogen. Egentlig er den to ting. For det første er den et cri de coeur om på samfundsplan at fremme dyder som empati, den lyttende samtale, og evnen til at have en dialog med mennesker, man ikke er enig med. For det andet er den en art selvhjælpsbog med teknikker til rent faktisk at se det andet menneske.

Det sidste er noget, jeg i stigende grad bliver optaget af. For jo ældre jeg bliver, jo mere bliver jeg bevidst om mine blinde vinkler. I min tænkning, i min følen og i hvordan jeg opfatter ting, situationer og (især) andre mennesker. Noget af det er drevet af min rolle som far. Der er mange stunder og situationer, hvor jeg ville ønske, at jeg havde været bedre til at se og forstå mine børns perspektiv og behov. At jeg havde handlet og reageret anderledes, end jeg reelt gjorde. Men det gælder også i hverdagslivet. Altså når jeg f.eks. bliver dybt overrasket over, at nogen af mine kolleger holder nok af mig til, at de gerne vil markere en overgangsrite for mig. Jeg havde ikke skænket det en tanke at det var vigtigt, men de havde (korrekt) observeret, at jo, det betyder faktisk noget. Måske jeg selv burde blive bedre til at se mine kolleger, forstå dem og deres livsverden – og så handle på det.

Altsammen for at sige, at selvom en række af Brooks’ pointer og anbefalinger på overfladen kan virke enkle eller banale, så er de ikke nødvendigvis nemme at udleve. Jeg fik en masse ud af at læse bogen, pg ikke mindst noget at tænke over. Jeg ved ikke om jeg nødvendigvis fik større forståelse eller empati for den omvandrende askebægerstank ved siden af mig i bussen, men jeg kan vel stræbe efter at blive bedre til at lytte til og se mine medmennesker i fremtiden.